Engagement vormelingen: Poverello

Een groepje vormelingen trok als engagement op 23 maart naar Poverello in Gent.

Poverello is een V.Z.W., een vereniging zonder winstbejag. Poverello is aanwezig in de meeste Vlaamse grootsteden. Het werd gesticht in 1978 in de Marollen in Brussel door de arts Jan Vermeire. De man is in 1998 overleden. Poverello is Italiaans voor “de kleine, arme mens.”

www.poverello.be

Begeleider Donald schreef dit verslag:

“Elke weekdag is er een andere ploeg van 12 vrijwilligers. Elke vrijwilliger van Poverello engageert zich dus voor 1 dag per week. Het sociaal restaurant draait dus op 60 vrijwilligers die elke week het beste van zichzelf geven. Zo hadden wij de eer kennis te maken met een der vrijwilligsters, een religieuze zuster afkomstig uit Libanon. Ze is tevens advocate (jawel!) en spreekt naast Nederlands ook Arabisch.
‘Het beste van zichzelf geven’ houdt er in dat ze dagelijks voor warme maaltijden zorgen voor tot soms 100 gasten. De gasten zijn mensen uit het Gentse, mensen in armoede, kanslozen, daklozen, thuislozen, mensen zonder papieren, asielzoekers, eenzame mensen .... ze kunnen dagelijks tijdens de week terecht bij Poverello voor een warme maaltijd voor 1 euro, soep voor 20 cent en gratis dessert. De ingrediënten voor de maaltijden worden geschonken door lokale middenstanders: bakkers, beenhouwers, groentewinkels ... maar enkele warenhuizen geven ook voedingsmiddelen die dreigen niet op tijd verkocht te geraken.
Het pand dat ze betrekken in de Komijnstraat is een legaat, een schenking van een erfenis. Het gebouw is aan renovatie toe, er zijn slaapkamers op de eerste verdieping, maar die mogen niet gebruikt worden wegens niet volgens de brandveiligheidsnormen. Heb je al eens een nonnekensbed gezien ... neen, wij alvast wel. Thibault en Beatrise hebben er zelfs ingelegen.
De keuken en het restaurant mag gezien worden, moet ook, want volgens de normen. Het is er heel netjes, er wordt ook dagelijks gepoetst. Men heeft er onze meegebrachte poetsmiddelen dan ook in dank aanvaard.”
(Donald Vermaercke)

Dankjewel aan de vormelingen voor deelname aan dit engagement, en dank aan de mama’s en catechisten die begeleidden of organiseerden.