Engagement vormelingen: VZW De Tinten.

Samen met hun begeleidende catechisten trok een 20-tal geëngageerde vormelingen op zaterdag 20 februari richting ‘VZW De Tinten’ in het hartje van Gent. Anja Vlassembrouck en Sandra De Cocker waren er zoals elk jaar bij en maakten dit verslag:

'Eén van de bezielers en vrijwilligers Joris vertelde ons eerst honderduit en enthousiast over de werking van het opvangcentrum voor vluchtelingen en de mensen zonder geldige verblijfsvergunning. Vervolgens liet hij ook enkele jongeren aan den lijve ondervinden, aan de hand van een rollenspelletje, hoe het moet voelen om terecht te komen in een vreemd land en hulp te moeten vragen als men de voertaal niet kent. We leerden van Joris ook dat er naast de gebruikelijke administratieve en financiële hulp er sedert dit jaar ook een tandarts en dokter wekelijks kunnen geconsulteerd worden en dat de bisschop centjes beloofd heeft om de verwarming in het gebouw eindelijk eens te herstellen. Dat dit laatste geen overbodige luxe is hebben we zelf kunnen ondervinden want na een uurtje luisteren waren we allemaal een beetje verkleumd .. tijd dus om eens een kijkje te gaan nemen in het winkeltje waar de mensen wekelijks hun broodnodige inkopen kunnen doen aan de hand van een soort punten systeem naargelang hun gezinssituatie. Dat het aanbod zeer beperkt is en niet te vergelijken is met de kruidenierszaken die onze vormelingen bezoeken was dan ook zeer confronterend.
Onze leerijke voormiddag werd tenslotte afgesloten met een vrij bezoekje aan het boeken-, brocante- en kledingwinkeltje van ‘De Tinten’ waar iedereen enkele dagen per week binnen kan om aan zeer voordelige prijzen boeken ea te kopen. Het ingezamelde geld wordt volledig door het opvangcentrum gebruikt om inkopen te doen voor de asielzoekers.
Op het binnenkoertje was er ondertussen al heel wat volk verzameld want ook in het weekend staan de deuren open voor een babbel of een tas warme soep of koffie met een koffiekoek voor diegenen die het nodig hebben. Vrijwilliger Helmut die hier ooit als ‘sans-papier’ toekwam, kwam zelfs een babbeltje met ons slaan. Om 12h werd het dan tijd om onze tram te halen en richting ons warme huisje terug te keren, we hebben het nog maar eens kunnen ervaren hoe goed wij het hier wel hebben.'
(Anja en Sandra)